Sâmbătă, Hamas – o grupare teroristă islamică din Fâșia Gaza și finanțată de Iran – a lansat un atac pe scară largă în sudul Israelului pe mare, uscat și pe calea aerului. Până în momentul redactării acestui articol, peste 900 de israelieni au murit, 2.400 sunt răniți și alte sute au fost luați ostatici.
Imaginile și videoclipurile care apar pe rețelele de socializare sunt înfiorătoare: participanți măcelăriți la un festival de muzică; un tată care își ajută copiii să scape printr-un acoperiș, doar pentru a fi el însuși ucis; teroriști care transportă o femeie dezbrăcată pe bancheta din spate a unei camionete; o supraviețuitoare al Holocaustului forțată să țină o armă și să pozeze cu un soldat Hamas; o tânără cu două fiice, de 5 și 3 ani, luate ostatice.
Unii au comparat efectul psihologic asupra Israelului cu cel al atacului de la 11 septembrie asupra Americii. Este cea mai mare ucidere în masă a evreilor într-o singură zi de la Holocaust încoace și va transforma societatea israeliană într-un mod profund.
Indiferent de opiniile diferite ale creștinilor cu privire la locul națiunii moderne a Israelului în planul de răscumpărare al lui Dumnezeu, credem că acesta este un moment în care este nu numai posibil, ci și necesar să ne exprimăm cu claritate morală.
Posibilitatea clarității morale
Într-o lume păcătoasă, nu este niciodată greu să găsești acte nejustificabile de ambele părți ale unui conflict. Oricine condamnă una dintre părți va fi întâmpinat rapid cu whataboutism pe rețelele de socializare: “Cum rămâne cu asta, cu aia sau cu cealaltă atrocitate comisă de cealaltă parte?”.
Acceptăm faptul că statul Israel nu a acționat întotdeauna în mod ireproșabil în comportamentul său față de poporul palestinian. A fi pro-Israel în această situație, așa cum suntem noi, autorii, nu înseamnă a șterge cu buretele fiecare acțiune a guvernului sau a armatei israeliene, de la fondarea sa și până în prezent. Vedem frustrarea, durerea și suferința trăite de palestinieni și dorim să luăm în serios porunca biblică de a “plânge cu cei care plâng” – ceea ce include palestinienii care își plâng morții, atât din trecut, cât și din prezent.
Dar existența inevitabilă a unor greșeli de ambele părți nu produce întotdeauna o ceață morală. Uneori, ceața se ridică. Invazia Rusiei în Ucraina, de exemplu, poate fi condamnată de creștini fără ezitare. Atacul Hamas asupra Israelului este un exemplu la fel de clar de faptă greșită care poate fi condamnată ferm, fără echivoc.
Discernământul creștin analizează atât natura unei acțiuni, cât și scopurile acesteia. Dacă Hamas ar fi luat pur și simplu ostatici civili, actul în sine ar fi fost rău (Biblia interzice răpirea), dar scopul ar fi putut avea o justificare militară – ostaticii au fost schimbați în trecut pentru prizonieri palestinieni. Dar Hamas nu a luat pur și simplu ostatici. A conceput în mod deliberat operațiuni militare cu scopul de a ucide civili. Aceste victime civile nu au fost victime colaterale ale atacurilor asupra unor ținte militare; civilii înșiși au fost țintele. Nu există nicio justificare biblică pentru acest măcel.
Beneficiile clarității morale
Oricine a păstorit o biserică divizată din punct de vedere politic știe cât de important este să menții echilibrul atunci când vorbești despre chestiuni politice. Ne putem obișnui atât de mult să prezentăm ambele părți ale unei probleme, încât ideea de a ne poziționa de o parte pare o greșeală pastorală evidentă. Dar atunci când claritatea morală este justificată, aceasta aduce mari beneficii.
Beneficii generale ale clarității morale
După cum a observat Jean Bethke Elshtain, “dacă nu am putea face distincția între o moarte accidentală rezultată în urma unui accident de mașină și o crimă intenționată, sistemul nostru de justiție penală s-ar prăbuși. Și dacă nu putem face distincția între uciderea combatanților și țintirea intenționată a civililor pașnici, trăim într-o lume a nihilismului moral. Într-o astfel de lume, totul se reduce la aceeași nuanță de gri și nu putem face distincții care să ne ajute să ne orientăm politic și moral.”
Orientarea în acest fel ne oferă o direcție mai clară despre cine și în ce să avem încredere. Unele guverne străine, cum ar fi Ministerul de Externe din Qatar, au emis declarații prin care consideră Israelul “unicul responsabil pentru escaladarea în curs de desfășurare din cauza încălcărilor continue ale drepturilor poporului palestinian”. Alte guverne, inclusiv unele guverne arabe, au ales să nu dea vina pe Israel. Acest tip de demascare este util pentru creștinii implicați în politica externă sau care lucrează în Orientul Mijlociu.
Claritatea morală cu privire la conflictul actual ne ajută, de asemenea, să ne pregătim pentru evenimente încă necunoscute care ar putea fi mai aproape de noi. Exersându-ne mușchii discernământului, devenim mai bine echipați pentru a gândi corect în viitor. Perspicacitatea morală a lui Dietrich Bonhoeffer l-a determinat să vadă oroarea nazismului într-o perioadă în care mulți alți creștini considerau că dovezile erau ambigue. Viziunea sa morală puternică i-a adus glorie lui Dumnezeu, iar noi îi urmăm pașii atunci când suntem siguri în legătură cu evenimentele pe care ar trebui să le înțelegem.
Citește mai multe pe: Bernard N. Howard, Ivan Mesa – The Gospel Coalition