În Turcia, orașul Antiohia, numit astăzi Antakya, a fost devastat de cutremurul de acum zece zile. Acest oraș este considerat unul dintre leagănele creștinismului.
În Antiohia, creștinii au fost numiți pentru prima dată cu acest nume, conform Bibliei (ed. Faptele Apostolilor 11:25-27). Aici s-a stabilit timp de câțiva ani apostolul Pavel și de unde a plecat pentru a evangheliza toată Asia Mică. Tot aici i s-a alăturat Petru. Ucenicul ar fi întemeiat acolo Biserica din Antiohia și ar fi devenit primul responsabil cu populația creștină stabilită în acest oraș. Mai multe Biserici au apărut atunci și de-a lungul secolelor în Antiohia, până când există cinci patriarhii diferite, în timp ce trăiesc un ecumenism puternic.
Orașul a fost în mare parte distrus
Dar în urma cutremurului care a avut loc luni, 6 februarie, în jur de 70% din oraș ar fi fost distrus. Trebuie spus că se află la 200 de kilometri de epicentru. Un întreg patrimoniu cultural a fost demolat. Moscheea Abib-i Neccar, cea mai veche din Turcia, de exemplu, are doar zidurile ei exterioare. La câteva sute de metri mai departe, biserica greco-ortodoxă a avut de suferit și mai mult, la fel ca și o biserică protestantă. Străzile, pline de moloz, sunt impracticabile, chiar și pentru vehiculele de urgență. Printre dărâmături, s-au ridicat totuși clădirile unei mici parohii numite Sfinții Petru și Pavel, stabilită acolo unde probabil erau concentrate locuințele primilor creștini. Iar liderii săi și-au deschis porțile pentru a-i primi pe cei care nu mai au casă.
Minoritate creștină
Dacă vorbim despre leagănul creștinismului, creștinii sunt însă foarte puțini în Turcia. Aceștia reprezintă în prezent doar 0,1% din populația acestei țări, potrivit ziarului La Croix. Trebuie spus că, dacă au fost prezenți încă de la originile creștinismului, creștinii din Orient, așa cum sunt numiți, au fost discriminați sub mai multe regimuri. Se estimează că la începutul secolului al XX-lea, unul din patru locuitori era creștin în Orientul Apropiat și Mijlociu. Ei sunt acum doar 11 milioane în această regiune a lumii printre cei 320 de milioane de musulmani, sau unul din treizeci.
Reconstituirea patrimoniului?
În ceea ce privește reconstrucția clădirilor de cult, „prioritatea este salvarea de vieți”, au insistat specialiștii în patrimoniu. Pe teren există această dovadă a nefavorizării pietrelor vechi în detrimentul celor vii, amintind de altfel că o comunitate religioasă sau o biserică este înainte de toate un grup de oameni, nu o clădire.
Gabrielle Desarzens
Jurnalist @myfreelife.ch