Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăStiriTunisia – locul 30 în Topul Mondial al Persecuției

Tunisia – locul 30 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

Persecuţiei în Tunisia provine în cea mai mare parte din atitudinea ostilă a societăţii islamice faţă de creştini. Chiar dacă autorităţile ţării au devenit mai tolerante faţă de creştini, în special după evenimentele generate de Primăvara Arabă din 2011, există totuşi o tendinţă de creştere a învăţăturilor islamice radicale. Străinii se bucură de mai multă libertate religioasă, însă asta doar atât timp cât nu se angajează în activităţi de evanghelizare. Ca şi în alte ţări unde islamul predomină, convertiţii la credinţa creştină care sunt foşti musulmani experimentează cea mai intensă persecuţie. Aceasta vine din partea familiilor, a comunităţilor în care trăiesc şi a autorităţilor.

Cum suferă creştinii

Creştinii din Tunisia suferă persecuţie, aşa că mulţi dintre ei aleg să îşi practice credinţa în secret. Ostilitatea şi presiunea pe care trebuie să o înfrunte, face ca mărturisirea credinţei să fie o activitate periculoasă, mai ales dacă se face la persoane apropiate. Dacă se află că sunt creştini, credincioşii îşi pot pierde locurile de muncă, pot fi abuzaţi şi abandonaţi. De multe ori ei sunt ostracizaţi de familie, prieteni şi comunitatea în care trăiesc şi pot fi supuşi la violente. Din aceste motive, adunarea credincioşilor pentru închinare poate fi extrem de dificilă. De asemenea ei nu se pot identifica în mod legal ca şi creştini, lucru care poate crea dificultăţi în viaţa de zi cu zi.

Exemple de creştini

Pe perioada redactării Topului Mondial al Persecuţiei pentru anul 2018, au existat mai multe cazuri raportate de creştini arestaţi şi interogaţi de către autorităţi cu privire la credinţa lor.

În februarie 2017, un cimitir creştin din oraşul Sfax a fost vandalizat. Există suspiciuni că acest incident a fost motivat religios.

Mustapha un tânăr tunisian de 29 de ani, spune despre religia din ţara lui că 99% din oameni sunt musulmani. Deşi procentul pare foarte mare, totuşi acest număr este în continuă scădere.

„Până acum câţiva ani nu erau creştini în Tunisia. Doar după anul 2000 biserica din Tunisia a început să crească,” spune tânărul creștin.

Acela a fost anul în care Evanghelia a început să pătrundă în casele tunisienilor prin intermediul internetului şi a televiziunii prin satelit.

Biserica în care slujeşte Mustapha este una foarte tânără. „La început ne adunam în case, nici nu aveam o clădire unde să ne întâlnim pentru închinare. Mulţi tunisieni se adună în case şi acum pentru închinare, pentru că este foarte greu să obţii o clădire pentru închinare creştină.”

Însă Dumnezeu l-a binecuvântat pe Mustapha cu o clădire, care fusese loc de adunare pentru străinii care trăiau în Tunisia şi care se întâlneau acolo pentru închinare.

„La început eram doar 6-8 persoane, însă Dumnezeu a lucrat. Acum avem 90 de membri de toate vârstele. Avem familii cu copii, avem toate generaţiile în biserică.”

Mustapha face de toate în biserică. „Eu sunt responsabil pentru logistică pentru că pastorii să se poată concentra pe învăţătură şi predicare. Eu sunt responsabil pentru grupul de închinare, pentru cursurile de ucenicizare pentru noii convertiţi şi uneori predic. Sunt pesoana responsabilă de toată activitatea din biserică.”

Pentru Mustapha, cea mai mare provocare cu care se confruntă este aceea de a crea un model de viaţă de credinţă care să se potrivească cu contextul şi condiţiile din ţara lor. Credincioşii trebuie să supravieţuiască înconjuraţi de persecuţie şi respinşi de societate.

„Suntem în procesul de a aşeza o fundaţie. Nu avem un model pe care să-l implementăm. Noi suntem cei care creăm acest model, cu partea administrativă, teologie, pregătire, ucenicizare şi predicare. Trebuie să facem totul,” mai spune Mustapha.

O altă provocare este aceea de a forma o relaţie sănătoasă a credincioşilor cu Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Mulţi dintre noii convertiţi se uită la Biblie aşa cum se uitau la Koran. Trecutul lor musulman îi determină să vadă Biblia că o carte sfântă din care să asculte când este citită, şi nu o carte prin care Dumnezeu îţi vorbeşte personal, cu cuvintele căreia trebuie să îţi hrăneşti sufletul.

Până şi găsirea unor cântări creştine pe care să le folosească la închinare a fost o provocare pentru Mustapha. „Există cântări creştine egiptene. Ele sunt în limba arabă, însă e un altfel de arabă decât cea pe care o vorbim noi. Aşa că am început să facem cântări creştine în dialectul tunisian. Când oamenii aud aceste cântări se simt mult mai relaxaţi şi motivaţi în închinarea lor.”

Rugaţi-vă pentru Tunisia

Rugaţi-vă pentru tinerii creştini tunisieni care sunt respinşi şi persecutaţi pentru credinţa lor. Rugaţi-vă pentru cei care vor să se căsătorească, întru-cât multora le este foarte greu datorită opozititiei şi presiunii din partea familiilor.

Rugaţi-vă pentru cei persecutaţi. Mulţi îşi pierd speranţa şi direcţia. Rugaţi-vă ca ei să ştie că Dumnezeu este întotdeauna cu ei.

Rugaţi-vă ca Domnul să tulbure planurile musulmanilor radicali care vor să creeze haos în ţară. Rugaţi-vă ca Domnul să le atingă inimile, ca ei să-şi plece genunchii în faţa lui Isus.

Sursa: Open Doors USA


Sursa: Tunisia – locul 30 în Topul Mondial al Persecuției” – Stiri crestine

Alte stiri si noutati

Versetul zilei

Efeseni 2:8-9

Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

Anunturi evenimente

Resurse video